Kinesio Taping

Kinesio Taping

De basis van de kinesio taping werd in de jaren zeventig gelegd in Azië, met name in Japan en Korea. Principes uit de chiropractie en kinesiologie (bewegingsleer) gaven aanleiding tot ontwikkeling van de nieuwe behandel methode, vanuit de gedachten dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen.

De achtergrondgedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven. Voortbouwend op deze gedachte, werd elastische tape ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door de aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.

Bij het kinesio tapen wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape met een Hypoallergene lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. Daardoor wordt de tape zeer goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. Bij zorgvuldig gebruik komen huidirritaties zelden voor.

Bij de meeste toepassingen van de tape wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid. De huid van het te behandelen gebied wordt gerekt door de spieren in gerekte positie te brengen. De tape wordt vervolgens zonder rek op de huid neergelegd. Als het lichaamsdeel teruggaat naar de uitgangshouding, zordt de elasticiteit van de tape ervoor dat de huid iets wordt opgetild. Er ontstaan welvingen, die convolutions worden genoemd.

Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de nociceptoren toeneemt. Het lichaam vertaalt dit als pijn.

De liftende werking van de tape geeft een onmiddelijk drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe afvoer weer worden hersteld. De druk op de nociceptoren neemt af. De ervaren pijn vermindert onmiddelijk. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk, wat bevorderend is voor weefselherstel.

Binnen het kinesio tapen wordt fysiologisch bewegen ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactieveerd. Anders gezegd: De tape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

Door de tape met verschillende technieken toe te passen, kunnen diverse weefsels op te onderscheiden manieren beïnvloed worden. Samenvattend zijn de effecten als volgt in te delen:

  • Spierfunctie verbeteren door tonus regulatie (toniseren en detoniseren).
  •  Belemmering in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen (door meer ruimte).
  • Pijndemping (de druk op de nociceptoren neemt af).
  • Ondersteunen van gewrichtsfuncties (de tape ondersteunt wat het lichaam onder optimale omstandigheden doet).
  • Neuro-reflectoire beïnvloeding (prikkel overdracht).